Peräseinäjoen matkailukylän matkailutulo kolminkertaistunut 10 vuodessa

Peräseinäjoen matkailutulo on  kolminkertaistunut 10 -vuodessa

Matkailun taloudellisia vaikutuksia on selvitetty Etelä-Pohjanmaalla vuoden 2008 osalta. Tuoreissa tutkimustuloksissa Peräseinäjoen alueen välitön matkailutulo oli 3,4 miljoonaa euroa, josta vähittäiskaupan osuus oli selvästi yli puolet, 61 %. Edellisen kerran Peräseinäjoen matkailun tulo- ja työllisyysselvitys on tehty vuonna 1998. Kymmenen vuotta sitten Peräseinäjoen välitön matkailutulo oli 7,78 miljoonaa markkaa (n. 1,3 milj. €), joka jakautui majoitus- ja ravitsemispalvelujen (39 %) ja vähittäiskaupan (61 %) kesken.

Matkailun työllisyysvaikutuksia vertailtaessa Peräseinäjoella kasvua oli 147 %. Kymmenen vuotta sitten matkailun työllisyysvaikutus oli 17 kokopäiväistä työpaikkaa (majoitus- ja ravitsemisalalla 9 ja vähittäiskaupassa 8), kun nyt kokoaikaisia työpaikkoja on 42. Ne jakaantuvat seuraavasti: majoitus ja ravitseminen 13 (31 %), ohjelmapalvelut 1 (1 %), vähittäiskauppa 25 (58 %), autoala 2 (4 %) sekä muut palvelut 3 (6 %).  Välilliset matkailutulot eli matkailusta suoraan hyötyvien ostot muilta toimialoilta olivat 0,7 miljoonaa euroa. Palkkoja maksettiin matkailupuolella 1,2 miljoonaa, mistä veroja maksettiin vajaat 0,2 miljoonaa euroa.

Peräseinäjoen matkailun kokonaisvaikutukset ovat kasvaneet kaiken kaikkiaan 3,65 miljoonaa euroa vertailtaessa tuoreita tuloksia kymmenen vuoden takaisiin.

Peräseinäjoen kylämatkailuhanke tilasi koko maakunnan kattavasta matkailun tulo- ja työllisyysselvityksestä erillisajon Peräseinäjoen osalta. Haaga-Perhon toteuttaman tutkimuksen tilasi MATKO2, Matkailun koordinointi Etelä-Pohjanmaalla -hanke. Vuoden 1998 Peräseinäjoen selvityksen on laatinut Etelä-Suomen Matkailun Kehitys Oy.
Uusi tutkimus on luettavissa Seinäjoen Matkailuyrittäjien verkkosivuilla.

Peräseinäjoen kylämatkailuhanke, projektipäällikkö Johanna Hietanen, 050 313 6000, johanna.hietanen(at)seinajokimatkailu.com

LiiteKoko
tiedote_matktaloudellisetvaikutukset.pdf322 Kt

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit (ilman välilyöntejä).