Miten toimii matkailukylä? Ensimmäinen case esimerkki

Tällä sivustolla tullaan julkaisemaan toimivia toimintamalleja siitä, miten kylämatkailua kylissä ylläpidetään, kehitetään ja ennen kaikkea myydään ja markkinoidaan?

Tässä ensimmäisessä osassa tutustutaan Vuonislahden kylään joka on Lieksassa Pohjois-Karjalassa. Kylä sijaitsee Pielisen rannalla, vastapäätä Kolia. Kylä on tunnettu taiteilijoistaan. Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakoti ja Paaterin kirkko ovat suosittuja matkailukohteita. Vuonislahti tunnetaan myös kirjailija Heikki Turusen kotikylänä. Hänen esikoisromaaninsa Simpauttaja kertoo koskettavasti kylän elämästä 50-60-luvuilla.

Vuonislahtea voidaan pitää suomalaisen kylämatkailun yhtenä edelläkävijänä. Matkailun kehittämistä kylällä on tehty jo toista vuosikymmentä. Kehitystyön tuloksena on synty mm. yhteinen matkailuosuuskunta. Osuuskunta Vuoniksen tehtävänä on erityisesti toimia matkailun kehitys- ja myynti organisaationa.

Kylä kehittyy jatkuvasti, nyt rakenteilla Taitelijatalo Hupeli

Kylän on pysyttävä ympäristön liikkeessä mukana. Vuonislahdella kehitystyötä on tehty pitkäjänteisesti. Taiteilijatalo ry:llä on rakenteilla Vuonislahden Rekiniemessä omistamalleen tilalle (n. 6500 m2) erityinen Taiteilijatalo Hupeli, jossa taiteellinen, luova työskentely ja tutkimustoiminta olisivat mahdollista. Taiteilijatalon katsotaan myös vahvistavan Paateria Eva ja Paavo Ryynäsen taiteilijakotina ja matkailukohteena, jonka toimintaa rajoittaa tiukasti testamentti, jolla Lieksan kaupunki sai Paaterin omistukseensa. Taiteilijatalon katsotaan muutenkin vahvistavan alueen kulttuuritoimintaa ja matkailua ja sen rakennusprosessi on myös tuotteistettu.

Miten toimii Vuonislahden matkailukylä? (LIITE, Diat 2-3) 

Oleelliset kysymykset, mihin matkailukylän on löydettävä vastaus on:

  • Mikä organisaatio ja kuka on kylällä vastuussa kylämatkailun ylläpitämisestä ja kehittämisestä?
  • Miten hoidetaan tuotteistus-, myynti- ja markkinointityöt?

Vuonislahdella näihin kaikkiin on haettu vastausta yhteisestä osuuskunnasta ja koko kokonaisuuden selkeästä johtamisesta. Osuuskunta Vuonis vastaa tuotteiden myynnistä ja markkinointityöstä. Osuuskunnan periaatteena on, että kun asiakas ottaa yhteyttä kylään ja haluaa tuotepaketin, joka koskee ainakin kolmea osuuskunnan toimijaa (yhdistykset ja yritykset) niin asiakas on kylän asiakas ja myynti tapahtuu osuuskunnan kautta riippumatta siitä, mihin kylän toimijaan asiakas on ollut yhteydessä.

Oheisesta liitetiedostosta käy ilmi kaavion muodossa, miten vastuu on Vuonislahdella jaettu? Kyläyhdistys/-seura tarjoaa mm viihtyisän ympäristön, tapahtumia, matkailua tukevia palveluja ja nähtävyyksiä. Yksittäinen matkailuyritys tarjoaa majoitus, ruoka ja ohjelmapalveluita, joita se on tuotteistanut yksin tai yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Osuuskunta Vuonis nivoo nämä yhteen ja tuottaa Vuonis –tuotteita. Osuuskunta Vuoniksella on myös käytössä Laatutonni laatujärjestelmä ja organisaatiolla on matkanjärjestäjän oikeudet. Nämä osaltaan luovat asiakkaille uskottavuutta ja laatumielikuvaa.

Diaan kolme on toimintatavan havoinnollistamiseksi tehty esimerkki Vuonislahden kylämatkailutuotteen rakentamisesta.

Vuonislahden toiminnasta voi hankkia käytännön kokemuksia esimerkiksi osallistumalla valtakunnalliseen kylämatkailuseminaariin 18.-19.5.2010. Lisätietoja seminaarista:http://www.lomalaidun.fi/kylamatkailu/seminaarit/ilmoittaudu-valtakunnalliseen-kylamatkailuseminaariin-vuonislahdelle 

Lisätietoja Vuonislahden kylästä:  http://www.vuonis.net/vuonislahti.htm Reino Kuivalainen p: 0400 170 255 email: reino.kuivalainen(at)vunas.inet.fi

Lisätietoja valtakunnallisesta kylämatkailuhankkeesta: http://www.lomalaidun.fi/kylamatkailu  Susanna Kulmala p: 050 5960 901 susanna [dot] kulmala [at] lomalaidun [dot] fi

Korostettakoon vielä, että tämä on yksi hyväksi havaittu kylämatkailun kyläkohtainen toimintamalli. Jatkossa tullaan julkaisemaan myös toisenlaisia malleja.

LiiteKoko
vuonismalli_nettiin.pdf82.91 Kt

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit (ilman välilyöntejä).