Kyläaktiivit ylläpitävät pääsiäisperinteitä Etelä-Pohjanmaalla

PÄÄSIÄISVALAKIAT SYTTYVÄT ETELÄ-POHJANMAALLA!

Pääsiäisperinteet elävät pohjalaiskylissä edelleen vahvana. Tämä ilmenee Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy:n kokoamasta kalenterista, josta löytyy tiedot yli 30 lankalauantain pääsiäisvalakiatapahtumasta ympäri maakuntaa.

 

Kokot eli pääsiäisvalakiat ovat näkyvä osa pohjalaista pääsiäisperinnettä, jota ei muualla Suomessa niinkään tunneta. Kansanperinteestä kumpuavat myös trullit eli pohjalaiset pääsiäisnoidat. Pohjanmaalla ne ovat osana lankalauantain ohjelmaa, kun muualla pääsiäisnoidat kiertävät virpomassa perinteisesti jo palmusunnuntaina.

Lankalauantain kohokohdat

Lankalauantaina 3.4. pääsiäisvalakioiden lämmössä pääsee lämmittelemään mm. Seinäjoella Joupiskan rinteessä, Törnävällä maakuntamuseon vieressä sekä Kalajärvellä, Jalasjärvellä Ylivallissa, Taivalmaassa ja Koskuella, ja Töysässä Sepänniemen Lomakylässä.

Kurikan Luovankylässä pääsiäisvalakioilla on pitkät perinteet – niitä on syttynyt Loukajanvuorella jo noin 60 vuoden ajan.

Kiitos kyläaktiiveille

Pääsiäisvalakiatapahtumien järjestelyistä vastaavat pääsääntöisesti paikalliset kyläaktiivit; kyläyhdistykset, nuorisoseurat tai muut paikallisyhdistykset.

Perinteisesti kokkoja ja valakioita on poltettu kullakin paikkakunnalla useita. Valakioiden sytyttämisen ohella ohjelmassa saattaa olla pientä ohjelmaa esim. parhaimman trullin valinta ja arvontaa, pientä suuhun pantavaakin voi paikan päältä yleensä ostaa.

Vinkiksi kokkobongareille

Pääsiäisen kokkokierroksen suunnittelun apuna toimii Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy:n kokkokalenteri osoitteessa http://www.epmatkailu.fi/pohjalaiset_paasiaiskokot.html.

Lisätietoja: myyntisihteeri Satu Keski-Valkama, p. (06) 420 9027/ Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy.

Kokkolistalta löytyvät tarvittaessa myös pääsiäisvalakioita järjestävien tahojen yhteyshenkilöiden yhteystiedot.

Kuva: Kuortaneen Mäyryn Kyläyhdistyksen pääsiäisvalakiaa poltetaan Kuharannassa. Kuva: Paula Kuhalampi

LiiteKoko
P4110140B.jpg3.16 MT

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit (ilman välilyöntejä).