Tunnelmia ja aineistoa kylämatkailun kestävästä kevätseminaarista Vuonislahdelta 18-19.5.2010

Aurinkoinen, iloinen ja kestävä kevätseminaari!

Kylämatkailun kehittäjät kokoontuivat valtakunnalliseen kylämatkailuseminaariin Vuonislahdelle Lieksaan 18-19.5.2010. Kestävän kevätseminaarin teemana oli kestävä kehitys ja sen huomioiminen tuotteistamisessa.

Kuvagalleria seminaarista löydät täältä.

Seminaarin alustajien aineistoja on tämän tekstin lopussa liitteenä. Osa aineistoista toimitetaan myöhemmin.

Seminaariin osallistui yli 70 kylämatkailun kehittäjää ympäri Suomen. Paikalla oli kylien kehittäjiä, yrittäjiä, alue-, maakunta- ja valtakunnantasojen toimijoita.

Seminaarin avasi Pohjois-Karjalan maakuntaliiton kehittämispäällikkö Pekka Huovinen. Tervehdyksensä seminaariin toi myös Lieksan Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sulo Eskelinen, joka toimi myös seminaarin aamupäivän puheenjohtajana. Vuonislahden Kyläseuran puheenjohtaja Anu Penttinen kertoi Vuonislahden kylän tavasta toteuttaa matkailua ja toivotti osaltaan seminaariväen tervetulleeksi.

Kylämatkailun koordinaatiohankkeen projektipäällikkö kertoi ajankohtaiset kuulumiset kylämatkailun valtakunnallisesta kehittämistyöstä ja tulevista toimenpiteistä. Matkailun teemaryhmän juuri työnsä aloittanut pääsihteeri Nina Vesterinen toi ajankohtaiset terveiset maaseudun matkailun kehitystyöstä.

Aamupäivän aikana YTT Simo Palviainen luennoi kestävästä kehityksestä. Simon alustus herätti paljon ajatuksia ja keskustelua. Simo painotti erityisesti kestävän kehityksen huomioimista kaikista eri näkökulmista: ekologinen-, taloudellinen-, sosiaalinen- ja kuttuurinen kestävyys.

Liikkuva seminaari toimi!

Seminaarin päiviä suunniteltaessa oli päätetty, että osallistujat pääsisivät tutustumaan samalla mahdollisimman monipuolisesti Vuonislahden kylään. Tiistain 18.5 aamupäivän seminaari oli Kestikievari Herranniemessä, jossa myös syötiin lounas. Lounaan jälkeen siirryttiin läheiselle Seurantalolle jatkamaan seminaaria ja osa ryhmästä pääsi vielä iltapäivän työpajoissa kylätalo Kukkoon. Osallistujat antoivat tästä runsaasti positiivista palautetta.

Lähiruokaa ja kestävää matkailua monesta näkökulmasta

Ensimmäisen seminaaripäivän iltapäivän aloitti Päivi Töyli. Päivi edustaa aitojamakuja.fi porttaalia, johon on koottu valtakunnallisesti lähiruoan tuottajia. Yrittäjä Kirsti Kärkkäisen alustus omasta yritystoiminnastaan, jonka punaisena lankana on kestävä kehitys, herätti paljon ajatuksia ja runsasta keskustelua. Tätä keskustelua jatkettiin neljässä eri työpajassa.

Työpajojen tavoite oli verkostoitumisen lisäksi löytää ryhmästä jo hyväksi havaittuja käytäntöjä sekä uusia ideoita kestävän kehityksen entistä parempaan huomioimiseen kylämatkailutuotteita kehitettäessä. Työpajoissa oli positiivinen ilmapiiri ja keskustelua syntyi monipuolisesti. Esille nousi voimakkaasti se, että tiukat säädökset ja lait osaltaan estävät kestävän kehityksen entistä monipuolisempaa hyödyntämistä. Ilmassa oli paikoin jopa ”rintamarikkuruutta”.

Työpajoissa nousi monta ajatusta kestävän kehityksen entistä paremmasta huomioimisesta kylämatkailutuotteita kehitettäessä. Todettiinkin, että on selkeä tarve yhteiselle kylämatkailun kestävän kehityksen ”tsekkauslistalle”.

Tuotetestausta ja verkostoitumista

Seminaariohjelman jälkeen testattiin Vuonislahden kylämatkailupalveluita. Ryhmä osallistui Anna-Liisa Puhakan kesänäyttelyn avajaisiin Kukossa ja siirtyi sen jälkeen kulttuuriretkelle Eeva Ryynäsen ja Heikki Turusen maisemiin. Veneretkellä Paateriin testattiin ensimmäistä kertaa Vuonislahdelle CMC@NP –hankkeen kanssa yhteistyössä rakennettua mobilisoitua tarinan kerrontaa. Ryhmän saapuessa tietyille koordinaateille kuultiin Heikki Turusen kertomaa tarinaa paikan historiasta ja erityispiirteistä. Veneretki päätyi Paateriin, jossa ryhmä ihasteli oppaan johdolla alueen taidetta. Lisäarvoa retkeen toi karismaattisen kirjailijan Heikki Turusen kertomukset omasta nuoruudestaan Eeva Ryynäsen renki- ja oppipoikana Paaterissa.

Kulttuuriretken jälkeen nautittiin perinneruoka Illallinen Herranniemessä ja mm kuunneltiin lauluryhmä Vuolasten esitystä Herranniemen rannassa. Ilta jatkui saunojen ja vapaan rupattelun merkeissä.

Keskiviikkona pohdittiin tuotteistusta ja talousasioita

Seminaarin toinen päivä aloitettiin kuuntelemalla Elina Hartikaisen ja Timo Ruin alustusta mobiilin hyödyntämisestä matkailussa. Alustus herätti runsaasti ideoita ja keskustelua. Erityisesti keskusteltiin siitä, miten asiakkaalta saadaan mobiilipalvelusta rahat? Ongelmaksi muodostui se, että monet, varsinkin nuoret, ovat tottuneet jo siihen että mobilisoidut palvelut ovat maksuttomia. Pitäisikö siis mobilisoitu palvelu paketoida muihin matkailupalveluihin sisälle? Voidaanko sitä myydä erikseen ja mitä se voi maksaa? Todettiin, että toistaiseksi ainakin mobiilipalvelujen tuottaminen on kallista.

Keskiviikkoaamun vilkasta keskustelua vauhditti Lasse Karjalaisen alustus matkailutuotteiden hinnoittelusta. Lassen puheenvuoron herätti jälkikäteen osallistujissa paljon kiitosta erityisesti sen keskittymisessä oikeisiin asioihin.

Keskiviikkopäivän varsinainen seminaariohjelma päättyi lounaaseen Kukossa. Lounaan jälkeen osa ryhmästä lähti kävellen opastetusti tutustumaan Vuonislahden kylään ja osa osallistui uusille kylämatkailukohteille järjestettyyn infoon.

Tuhannet kiitokset kaikille seminaariin osallistuineille, alustajille ja järjestelyihin osallistuneille!

Seuraava kylämatkailuseminaari tullaan järjestämään ensi syksynä Himoksella.

Aurinkoista kevään jatkoa!

Susanna

LiiteKoko
Palviainen.pdf106.37 Kt
Kylamatkailu_aitojamakuja.pdf4.5 MT

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit (ilman välilyöntejä).