Syvänniemen kylä palkittiin!

Kunniakirja Syvänniemen kyläyhdistykselle! Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Puronen on myöntänyt Syvänniemen kyläyhdistykselle kunniakirjan esimerkillisestä toiminnasta alueen asukkaiden ja elinvoimaisuuden hyväksi.

 

Lehdistötiedote

KUOPION KAUPUNKIJOHTAJAN MYÖNTÄMÄ -STIPENDI SYVÄNNIEMEN KYLÄLLE Syvänniemen kyläyhdistys ry haluaa kiittää kaikkien kylän toimijoiden ja kyläläisten puolesta Kuopion kaupunkia kylätoimintamme arvostuksesta.

Koemme tunnustuspalkinnon todella suurena saavutuksena koko yhteisömme tekemästä työstä. Saamamme huomion arvoa nostaa vielä se, että emme tässä vaiheessa ole virallisesti edes kuopiolaisia.

 Tämä tunnustus antaa Syvänniemen kyläläisille ja toimijoille entistä vahvemman uskon siihen, että voimme itse olla myötävaikuttamassa kylämme ja asuinalueidemme kehitykseen varsinkin uuden isäntämme, Kuopion osana.

Kiitos myös tunnustuksen euroista, tulemme käyttämään rahan kylän kehittämiseen ja asukasviihtyvyyden parantamiseen, mm. juuri työn alla olevan Korppiniemen hiihtoladun kunnostamiseen.

 Syvänniemen kylällä on huikea historia (http://www.syvanniemi.org/ kohta Katsaus Syvännemen menneisyyteen). Sieltä on lähtöisin kuopiolaisille hyvin tuttu, kauppaneuvos Herman Saastamoisen historia. Aivan Syvänniemen vieressä on sijainnut myös Sourun rautaruukki 1800 luvun lopulla. Unohtaa ei sovi myöskään kylältämme kotoisin olevaa Aulis Rytköstä ja hänen mainettaan maailmalla.

Syvänniemi on kokenut 1970 luvulla hyvin monelle maaseutukylälle kohtaloksi koituneen maaseudun tyhjenemisen. Kylän ja koko alueen onneksi kylällä oli muutama isäntä, jotka Koskenkylän koulun pelastamiseksi 1980-luvun alussa tarjosivat mailtaan tontteja lapsiperheille yksi markka neliöltä. Ja jos lapsia oli enemmälti, oli mahdollisuus saada alennusta. Ehkäpä tästä syntyneen kysynnän innoittamana kuntamme päättäjät aktivoituivat miettimään ja toteuttamaan asuntokuntastrategiaa, joka on ollut kylämme ja koko Karttulan kunnan osalta menestys.

Kylän nykyinen väestömäärä on n. 500 henkeä, joista hyvin suuri osa on nuoria lapsiperheitä. Pääosa kylän väestöstä käy töissä Kuopiossa. Kylämme talkootoiminnan helmiä ovat aktiiviset ja hyväkuntoiset seniorit, jotka ovat asettuneet alueellemme eläkepäivikseen. Näin yhteisömme on oppinut toimimaan yhdessä vauvasta muoriin/vaariin.

Syvänniemi sijaitsee puolen tunnin ajomatkan (35km, Syvänniemi, satama – Kuopio, tori) päässä Kuopiosta ja parinkymmenen minuutin päässä voimakkaasti kasvavasta Kuopion teollisuuden ja kaupan keskittymästä, Pitkälahdesta (26 km, Syvänniemi, satama – Pitkälahti, 5-tie). Kylämme on kauniin, kallioisen Kuttajärven rannalla, josta on vesiyhteys (merkitty reitti, syväys 1,2m) aina Päijänteelle saakka. Luontoliikunta- ja ulkoilumahdollisuudet ovat alueellamme varsin hyvät ja niiden edelleen kehittämiseen ollaan panostamassa kylässämme juuri meneillään olevan ”luontoliikunnan kehittäminen ja tuotteistaminen”–hankkeen avulla. Luontoliikuntahankeemme toimii osana valtakunnallista kylämatkailun pilottihanketta, joka alkoi lomalaitumen isännöimänä keväällä 2009. Mukaan valittiin silloin 12 kylää valtakunnasta. (http://www.lomalaidun.fi/kylamatkailu/tietoa-hankkeesta )

 Syvänniemen sydän on ollut vuosikymmeniä Herman Saastamoisen rakennuttama, vaikuttavan komea jugend-tyylinen kivinavetta. Navetassa oli aikoinaan lähes 150 lehmää ja nelisenkymmentä hevosta. Silloin se tarjosi ihmisille työtä ja ruokaa ollen näin kylän elämän kannalta välttämätön. 1980- luvulta alkaen se on ollut kylän toimintakeskuksena tarjoten kyläläisille mahdollisuuden harrastaa ja kokoontua.

Lisätietoja

Maigi Korhonen, pj, Syvänniemen kyläyhdistys ry maigi [dot] korhonen [at] gmail [dot] com 

Pekka Kääriäinen, hankeveturi, Syvänniemen kyläyhdistys ry, pk [dot] kaariainen [at] gmail [dot] com 

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit (ilman välilyöntejä).